Twirlen is een sport waarbij je danst en meteen een baton in beweging houdt. Dit kun je alléén doen, met één baton. Maar ook in teams, of met meerdere batons tegelijk. Je leert dus met deze sport, dansen, samenwerken en je motoriek onder controle te krijgen! Je leert vertrouwen in jezelf, je leert een vorm van discipline, maar ook vertrouwen in anderen. En we maken vooral veel plezier en bewegen op leuke muziek.

Bij het trainen kun je de focus leggen op verschillende vormen van twirlen. We zoeken graag naar wat er bij jou past!

Welke onderdelen zijn er?

1-Baton, een technisch onderdeel met 1 baton. Op verplichte muziek laat je een routine zien met verschillende technieken in diverse patronen en richtingen.

2-Baton, een technisch onderdeel met 2 batons. Beide batons moeten de gehele routine in beweging blijven. Ook in verschillende patronen en richtingen. Door met verschillende patronen tegelijkertijd te twirlen en het achter elkaar omhoog gooien van de batons gaat de moeilijkheidsgraad omhoog en daag je jezelf steeds weer uit! Dit is voor de gevorderde twirler, maar kan op alle leeftijden.

Duo twirling is met twee  twirlers die tegelijkertijd en synchroon twirlen. Samenwerking is dan erg van belang. De routine bestaat uit technieken en duowerk in verschillende patronen en richtingen.

Super-X-Strut is een onderdeel waarbij kracht en lenigheid voorop staan. Waar je soms de baton nog wel eens mag gooien, mag je bij dit onderdeel de baton niet loslaten. Je loopt verplicht in een X  waarbij er op bijna alle lijnen eerst 4 marcheer passen gemaakt worden. Het is belangrijk dat je maatgevoel hebt, want er wordt getwirld op de maat van de muziek. De balans houden is een kunst.

Kids-twirl is een heel geschikt  onderdeel voor kinderen die net beginnen. Je leert techniek te combineren met danspassen en die weer goed op muziek te laten zien. Er zitten altijd ergens marcheerstappen verstopt, namelijk 2×16 tellen op de beat van de muziek. Een kids-twirl voer je alleen uit, maar wel met meerdere kinderen tegelijk. Je hebt allemaal je eigen routine, dus je dans is anders, maar je voert deze op dezelfde muziek en tegelijk uit. Boven de 13 jaar mag je hier niet aan meedoen, en onder de 5 kun je nog niet meedoen aan wedstrijden, maar al wel oefenen.

Dancetwirl  is een twirl op maat. Met je trainster oefen je tijdens solo lessen de “dance twirl”. Deze wordt speciaal voor jou gemaakt door de trainster. Bij dit onderdeel is het de bedoeling dat de technieken gecombineerd worden met danspassen die passen bij het thema van het liedje. Als je twirlen een beetje onder de knie hebt, dan kun je hier helemaal op los. Dancetwirl kan door alle leeftijden worden gedaan. Samen met de trainster zoek je passende muziek.

Duo dance twirl is met twee twirlers tegelijkertijd. De twirlers twirlen op eigen gekozen muziek. Ook is samenwerken heel belangrijk.

In een groepje van 6-8 teamleden kun je Twirlteam uitvoeren. Hier is verplichte muziek voor bedacht door de Nederlandse twirlbond. Je gaat op deze muziek technieken laten zien die iedereen of in groepjes tegelijkertijd moeten uitvoeren.  Alles moet synchroon en op de telling van de muziek. Ook worden de batons af en toe overgegooid.

Bij Ensemble of Danceteam wordt er op zelfgekozen muziek tegelijkertijd (synchroon) technieken laten zien en worden batons overgegooid. De muziek wordt uitgebeeld door dansbewegingen en om het plaatje compleet te maken is de kleding ook geheel naar het thema van de muziek aangepast.

Er zijn nog andere onderdelen maar deze bieden wij nog niet aan binnen onze vereniging.